Woonzorgcentrum Parkhof - Machelen
Bouwheer: 
Parkhof Machelen
Architect: 
Korteknie Stuhlmacher
Aannemer: 
Groep Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
vanhout.pro interieur
Oplevering: 
2017
Ligging: 
Machelen
Sector: 
Lokale besturen
Zorg

Woonzorgcentrum Parkhof

Machelen

De nieuwbouw voor het woonzorgcentrum Parkhof vervangt een bestaand woonzorgcentrum uit de jaren 60 en de jaren 90. Deze bouwdelen voldeden niet meer aan de eisen die tegenwoordig aan dergelijke gebouwen worden gesteld.

Eind 2014 werd de symbolische eerste steen gelegd door de OCMW-voorzitster en iets meer dan een jaar later konden de eerste bewoners verhuizen naar hun nieuwe kamers.

De nieuwbouw voegt zich op vanzelfsprekende manier in de suburbane omgeving van Machelen. Het is een vriendelijk ogend woongebouw, dat door zijn geknikte geometrie kleiner en informeler oogt dan het werkelijk is. De positie van de nieuwbouw sluit aan bij de huidige bebouwing van de Parkhof en werd in twee fases gebouwd. Door deze fasering hoefden de bewoners van de bestaande gebouwen maar een keer te verhuizen.

Het nieuwe woonzorgcentrum is georganiseerd rond een ruime binnentuin. Deze binnentuin is omgeven door een brede, overdekte gaanderij. Tuin en gaanderij vormen belangrijke verblijfsruimten voor de bewoners. Door de bijzondere aanleg en beplanting heeft de tuin naast een recreatieve functie ook een therapeutische betekenis.

Het dienstencentrum is naast de inkomserre gesitueerd en bestaat uit meerdere polyvalente ruimten die kunnen worden onderverdeeld

Parkhof heeft een capaciteit van 82 bedden. De site omvat zowel kamers, assistentiewoningen, gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes en een ondergrondse parkeergarage.

Lees op Architectura het artikel over het gezond binnenklimaat voor de bewoners.