Woonzorgcentrum Sint-Anna - Herentals
Projectnaam: 
Woonzorgcentrum Sint-Anna
Bouwheer: 
OCMW Herentals
Architect: 
De Vloed Architects
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Herentals
Sector: 
Zorg

Zorgcampus in het groen

Herentals

Dit project omvat de vervangingsnieuwbouw en verbouwing van het oude woonzorgcentrum Sint-Anna op een zorgcampus met een 30-tal assistentiewoningen. Volgende functies werden voorzien: een centrale keuken, een kinderdagverblijf, een dagverzorgingscentrum, een sociaal restaurant, een psychiatrisch zorgproject en een logistiek gedeelte met personeelsfaciliteiten. Voor dit project werd gewerkt met een bouwteamformule waarbij de architect en de aannemer in nauw overleg alles in goede banen leidden.

Voor de nieuwbouw werden 120 woongelegenheden geïntegreerd met 30 assistentiewoningen (met 1 en 2 slaapkamers) in één gebouwencomplex. De structuur werd zodanig afgesteld dat 1 assistentiewoning gecombineerd wordt met 2 woongelegenheden van de woonzorgcampus. 

Het woonzorgcentrum heeft een nieuwe inkom gekregen met polyvalente ruimte en bestaat uit 8 afdelingen van 15 woongelegenheden: 6 afdelingen op het gelijkvloers en 2 op de verdieping. De assistentiewoningen beschikken over een eigen toegang met polyvalente ruimte en zijn uitsluitend op de verdieping gelegen. De leefruimtes van de afdelingen van het woonzorgcentrum zijn steeds per 2 gekoppeld zodat een optimale werking mogelijk is met minimale personeelsbezetting. De leefruimtes hebben zowel zicht op de omliggende tuinen als op de 2 patio’s die als het ware de groene longen vormen van het complex.

Veel aandacht werd besteed aan de landschapsarchitectuur en de onopvallende integratie van parkeergelegenheden die gedeeltelijk in een open parking onder het gebouw werden opgenomen. Opvallend zijn de wadi’s (vijvers) die als buffer en opvangbekken dienen voor het regenwater. Deze zijn zo berekend dat er zelfs bij zware regen geen regenwater geloosd wordt in de rioleringen.

De oversteken geven hierbij het zorgcomplex niet alleen een eigenzinnig, krachtig architecturaal uitzicht maar vormen ook de terrassen van de assistentiewoningen op de verdieping. Ze doen bovendien dienst als externe zonnewering zodat oververhitting wordt tegengegaan in de zomermaanden. In de tussenseizoenen is de zonnestand dan weer lager en kan er wel volop zonlicht binnen. Een vorm van passieve zonnewinsten die het duurzame karakter van deze site bevestigt. 

De dynamische lijnen, het vele groen en de waterpartijen en de moderne binneninrichtnig maken van dit woonzorgcentrum een aangenaam verblijf dat voldoet aan alle hedendaagse normen. Meer info en foto's op de website van De Vloed Architects.