Woonzorgcentrum Van Lierde - Affligem
Projectnaam: 
WZC Van Lierde
Bouwheer: 
Woonzorgcentrum Van Lierde
Architect: 
Boeckx Architecture & engineering
Aannemer: 
THV Van Roey - Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Affligem
Oppervlakte: 
8.350 m²
Sector: 
Zorg

Affligem

Degelijkheid stond centraal bij de start van het renovatieproject van Woonzorgcentrum Van Lierde in Affligem. Het gebouw uit 1971 was uitgeleefd, resoluut werd gekozen voor een totale nieuwbouw op dezelfde locatie.

Er werd gekozen voor een strak design met materialen en technieken die hun degelijkheid bewezen hebben. Ook onderhoudsvriendelijkheid en ergonomie waren belangrijke criteria. De gevel werd opgetrokken uit zwarte baksteen en veel glas. Ook de keramische vloer, de verlichting met ledlampen en sensoren en de keuze voor stevig meubilair geven het geheel het duurzame en degelijke karakter waar de bouwheer naar streefde.

Omdat het nieuwe woonzorgcentrum op dezelfde plaats staat als het oude, bouwden Algemene Bouw Maes en Groep Van Roey in twee fasen:

In een eerste fase bouwden we een nieuwe vleugel met 116 wooneenheden. In oktober 2016 verhuisden alle bewoners naar hun nieuwe plekje, waar de sobere kleuren en het gebruik van houtaccenten zorgen voor een warm en huiselijk gevoel. Alle kamers kijken uit op de groene omgeving en genieten van maximaal daglicht.

Fase twee is in de zomer van 2017 afgerond. Op de locatie van het oude gebouw werd een nieuwbouw gerealiseerd met cafetaria en andere voorzieningen voor de bewoners alsook kantoorruimtes voor het personeel.

Dit project is een Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen het OCMW van Affligem, woonzorgcentra Vlaams-Brabant en de Groep SOLIDIUM, een collectief van 8 woonzorgcentra.

Lees ook de reportage in Bouwen aan de zorg.