0

Citydev Campus Gryson

Terug naar projecten
citydev.brussels
Crepain Binst Architecture, ORG Architecture
Van Roey nv
Van Roey Vastgoed | vanhout.pro
Wonen
Industrie
2023
Anderlecht

Wonen en werken op de voormalige Gryson-site

In opdracht van citydev.brussels realiseert Van Roey Vastgoed in Anderlecht een gemengd project met een kmo-park voor agrovoedingsbedrijven, sociale woningen en studentenwoningen op een voormalig industrieterrein van 17.600 m². Het betreft een publiek-private samenwerking (PPS) tussen Van Roey Vastgoed en citydev.brussels, de Brusselse Gewestelijke Huisvestigingsmaatschappij (BGHM) en de Anderlechtse Haard. Voor het ontwerp sloeg Van Roey Vastgoed de handen in elkaar met het architectenteam Crepain Binst Architecture en ORG Architecture. VK Engineering staat in voor de stabiliteit, de technieken en de akoestiek.

0
Sociale passiefwoningen
72
Lage energie studentenwoningen
298
Lage energie ateliers
18 op bijna 5000m²
Citydev2

Mix van functies

De bouwheer koos er bewust voor om de site te verdichten en lichte industriële activiteiten te combineren met woongelegenheden. Door deze mix van functies ontstaat er een dynamiek die zorgt voor een leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers. Het project biedt een antwoord aan het tekort aan ruimten voor agrovoedingsbedrijven in het gewest, aan studentenwoningen in de buurt van de CERIA- en COOVI-campus en aan sociale woningen in Brussel.

‘De bouwheer koos er bewust voor om de site te verdichten en lichte industriële activiteiten te combineren met woongelegenheden.’
Citydev3

De hangars, kantoren en de woning die op de site stonden maken plaats voor 72 sociale woningen, 298 studentenwoningen, 18 ateliers, een preventiesteunpunt en 94 parkeerplaatsen. Vier van de 72 sociale woningen zijn bestemd voor personen met beperkte mobiliteit. Zestien andere woningen zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van de bewoners.

Citydev4

Het ontwerp deelt de locatie visueel op in twee delen gescheiden door een verkeersvrij woonerf waar ook buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De sociale woningen rondom het woonerf sluiten aan bij de bestaande woningen in de wijk. Elk atelier geeft uit op het openbaar plein en is toegankelijk voor vrachtverkeer langs een binnenplaats die grotendeels overdekt is met een groene, geluiddempende luifel om de hinder voor de omliggende woningen te beperken. De ateliers zijn modulair en aanpasbaar aan verschillende soorten activiteiten.

Citydev5

Boven de gelijkvloerse ateliers komen de sociale woningen en de studentenwoningen. Alle appartementen hebben een eigen terras of balkon, de woningen langs het woonerf hebben elk een eigen tuin. De studenten kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke leef-, studie- en ontspanningsruimtes die verspreid zijn over het volledige gebouw.

Citydev6

Het ontwerp voorziet met andere woorden niet alleen in de basisbehoefte van huisvesting en kmo-ruimte, maar omvat ook kwalitatieve gemeenschappelijke ruimten die de samenhorigheid en het sociaal contact stimuleren en van de City Campus-site een aangename plek om te wonen, te studeren of te werken maken.

‘Het ontwerp omvat ook kwalitatieve gemeenschappelijke ruimten die samenhorigheid en sociaal contact stimuleren.’
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.