Toen vastgoedspecialist Immobel SA in 2018 het gebouw Commerce 46 in de Brusselse Europese wijk verwierf, werd dit het startschot voor een imposant en ambitieus project. De site is gelegen op het kruispunt tussen twee grote stadswegen in het hartje van deze zinderende wijk. Algemene Bouw Maes bouwt er mee aan een duurzaam kantorencomplex: een innoverend project met ruime volumes, veel licht en een focus op duurzaamheid en stadsvergroening.
Bouwen in het hart van onze hoofdstad vergt specifieke knowhow. Temidden van zoveel bedrijvigheid zijn vooral de logistieke uitdagingen namelijk uiterst divers en talrijk. Op basis van onder meer een vlot verlopen voortraject, koos bouwheer Immobel voor Algemene Bouw Maes: experten in efficiënt bouwen met minimale impact op de (drukke) omgeving. Die aandacht voor de omgeving werd nooit gelost en vormt ook een elementair aspect van het hele project.
Een dermate in het oog springende locatie verdient natuurlijk een waardig ontwerp. De tekenaars van Jaspers-Eyers Architecten ontwierpen een 13 verdiepingen tellend kantoorgebouw van circa 13.800m². De bovengrondse ruimte wordt maximaal benut om kantoren in te richten. Het gevolg is dat niet alleen de parking, maar ook de volledige technieken zoals de luchtgroepen en de verwarming ondergronds geïnstalleerd worden. Dit vrijwaart het dakvolume van technische installaties. Een atypisch keuze, die volledig kadert in het optimaal gebruik van de beschikbare vierkante meters voor kantoorruimte en stadsvergroening.
Het geheel is een staalstructuur, geleverd door Staalbeton, rond een betonnen kern met zeer slanke, betonnen vloerplaten. De gevel krijgt erg strakke lijnen en bestaat uit 3 volumes, waarvan één met isolatieglas-eenheden van 3 op 6 meter. De drie volumes, afgewerkt in geanodiseerd aluminium met een bijzondere metaallook, kregen elk een andere uitstraling en afmeting. Een strak, hedendaags gebouw dus, maar met een extra heilzame toets…
De trapsgewijze opbouw leent zich tot het creëren van twee grote dakterrassen van in totaal 620m². Daarbovenop komt er ook nog een gelijkvloerse privétuin van 230m². Groene oases, zeg maar, waar mensen tot rust komen tijdens deugddoende pauzes. Bovendien hebben de architecten de benedenverdieping zo getekend dat passanten door het gebouw heen zicht hebben op de groene tuin.
Stadsvergroening is trouwens méér dan een esthetische keuze: het is een kwestie van verantwoordelijkheid en engagement. Bouwen is bij uitstek gericht op de toekomst. Dat toont ook het doordachte, toekomstgerichte mobiliteitsontwerp met de veelheid aan fietsenstallingen, ondergrondse garages, laadpalen…
Onder het gebouw wordt een BEO-veld (Boorgaten-Energieopslag) gerealiseerd; een vorm van geothermie waarbij energie uit de bodem wordt gebruikt om te koelen of verwarmen. Een win-win situatie, want zowel comfort in de kantoren als het klimaat varen er wel bij. Het volledige complex reduceert zo tot 26.000 ton CO2 uitstoot per jaar in vergelijking met een klassiek systeem. Mede dankzij dit BEO-veld haalt Commerce 46 het BREEAM Excellent label.