0

Stadhuis Roeselare

Terug naar projecten
Stad Roeselare
B architecten, Bressers Architecten
Algemene Bouw Maes
Kantoor
2023
Roeselare

Waardevol erfgoed wordt modern administratief centrum in Roeselare

De oude stadhuissite in Roeselare, een plek die bol staat van erfgoed, was toe aan vernieuwing. Ecologisch, esthetisch en praktisch voldeed het allemaal niet meer aan eigentijdse verwachtingen. Met een krachtenbundeling en frisse ontwerpen, aangevuld door professionele expertise, wordt hier nu verandering in gebracht. Het doel? Een duurzaam en toegankelijk administratief centrum creëren met eerbied voor al dit waardevolle erfgoed.

0
Stadhuis Roeselare1

Bouwen aan en rond erfgoed: Een huzarenstukje

Nu de sloopwerken grotendeels zijn afgerond, werden de eerste symbolische stenen gelegd. Stad Roeselare koos Algemene Bouw Maes als aannemer, samen met B Architecten en Bressers Architecten, om dit complexe project tot een succesvol einde te brengen. Dit team moet een duurzaam, eigentijds gebouw realiseren dat naadloos past bij historische architecturale pareltjes zoals het 18e-eeuwse stadhuis en het UNESCO-werelderfgoed belfort.

‘De stadhuissite in Roeselare ondergaat een duurzame metamorfose, gericht op modernisering en behoud van erfgoed.’
Stadhuis Roeselare2

Historisch erfgoed, duurzaam hertekend

Het nieuwe stadhuis streeft naar ecologische optimalisatie en een verminderde ecologische voetafdruk. Het warmtenet zal verwarmen en koelen, waardoor water- en energiekosten met 70% worden verlaagd. De complexe technische uitdagingen van dit project werden aangegaan met diepgaande digitale voorbereiding, inclusief 3D scans, Digital Twin en BIM. De combinatie van historisch erfgoed en moderne technologie belooft een functioneel en duurzaam administratief centrum dat de gemeenschap ten goede komt.

‘Het nieuwe stadhuis wordt aangesloten op een ecologisch warmtenet’
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.