Rust, ruimte en groen; het zijn stuk voor stuk belangrijke omgevingsfactoren voor de gunstige ontwikkeling van kinderen. De voormalige site van Heder, voorziening voor kinderen en jongeren met een fysieke en/of mentale beperking en BuSO scholen BuBaO Het Sas en De Tjalk, vlak bij de Oosterweelverbinding en omringd door autowegen, voldeed daar hoegenaamd niet aan. Met een duurzame CLT-bouw in de wijk Rozemaai in Ekeren creëert bouwheer CKSA een plek waar kinderen met een fysieke en/of mentale beperking zich in de beste omstandigheden kunnen ontwikkelen.
Zo’n volledig nieuwe start zorgt meteen ook voor de nodige perspectieven. Geert Van Kerckhoven, gedelegeerd bestuurder CKSA: “De keuze voor een nieuwe locatie stelde ons in staat om voluit te gaan voor een nagelnieuwe zorgcampus op maat van onze leerlingen. Deze groenere, rustgevende omgeving leent zich daar perfect toe.” Dit was bovendien ook de ideale gelegenheid om volop in te zetten op duurzaamheid en toekomstgericht bouwen. Na het overlopen van alle mogelijkheden, bleek een CLT- bouw hiervoor de perfecte match.
Concreet zal de nieuwe Zorgcampus Sint-Jozef een gevarieerd aanbod bieden voor kinderen en jongeren met een fysieke en/of mentale beperking: er is BuBaO Het Sas, een lagere school type 2 en 4, dan is er BuSO De Tjalk, een middelbare school type 4, en tenslotte is er ook zorgvoorziening Heder met onder meer een revalidatiecentrum, een ganglabo, een internaat, een gespecialiseerd kinderdagverblijf/dagopvang én het hotel ‘Pimpernel’. Een imposant aanbod dat met behulp van Van Roey, vanhout.pro en Bovenbouw Architectuur medio 2023 in gebruik werd genomen.”
Bouwheer en architect kozen bewust voor een CLT-bouw. Cross laminated timber (CLT) bestaat uit kruiselings aan elkaar geplakte houten planken. Zo verkrijg je vormvaste panelen die uiterst geschikt zijn voor vloeren of wanden.
Hout brengt ook rust en structuur, wat een heilzaam effect heeft op het welzijn en het gedrag van kinderen. Daarom werd er ook voor de afwerking zoveel mogelijk hout gebruikt. Het resultaat? Een aangenaam gebouw met korte overspanningen en zichtbare houten plafonds, balken en kolommen. Door onder meer de klassenwanden niet structureel op te trekken, blijft tegelijk een hoge mate van flexibiliteit gewaarborgd.
Een andere enorme troef van dit materiaal is natuurlijk de ecologische impact. Waar er bij de productie van staal en beton enorm veel CO2 vrijkomt, is dit bij CLT net omgekeerd: het capteert CO2. Eén kubieke meter hout haalt maar liefst 1 ton CO2 uit de atmosfeer.
Jona Michiels, innovatiemanager Groep Van Roey: “Bouwen in hout is een belangrijk groeidomein binnen onze duurzame strategie. De hoge mate van prefabricatie herleidt de bouwactiviteit grotendeels tot een logistiek assemblageproces. Dit resulteert in een veel kortere bouwtijd én een veel lagere faalkost. Bovendien zorgt deze droge bouwmethode voor maximale flexibiliteit, aanpasbaarheid en circulariteit. Bouwen in hout is sowieso een belangrijk aspect van circulair bouwen. Dat laatste draagt dan weer bij tot duurzamere gebouwen met een gezond binnenklimaat én lage levenscycluskost.”
De aandacht voor welbevinden en duurzaamheid is dus groot. Het warme, modulair opgevatte geheel dat naadloos is ingebed in de omgeving, versterkt de leefbaarheid van de campus en dus de stimulerende omgeving voor de kinderen.