Een nieuw havencoördinatiecentrum in Port of Antwerp Bruges

22/3/2024

Antwerp Coordination Center: Vliegwiel voor Coördinatie en Herontwikkeling aan de Schelde.

Langs de westelijke Schelde-oever, 25 km ten noorden van het Antwerpse stadscentrum, rijst binnenkort het Antwerp Coordination Center (ACC) op als een nieuw oriëntatiepunt voor schepen die de Vlaamse haven binnenvaren. Gespecialiseerde havenoperaties zullen er onder één dak gebundeld en gecoördineerd worden in een allesomvattende 'nautische ketenoperatie'. Het ACC-gebouw wordt het hoofdkwartier dat schepen in en uit de haven begeleidt. Het gebouw maakt ook deel uit van een groter stadsvernieuwingsplan, waarbij het bijdraagt aan de regeneratie van het ecologische landschap op de plateaus.

Geselecteerd door de Port of Antwerp Bruges, zal het ontwerp van KAAN Architecten de toegang tot de haven markeren, herorganiseren en voortdurend superviseren. Het ACC-gebouw, gelegen tussen de 500 meter lange Zandvliet-sluis (ZAS) en de Berendrecht-sluis (BES), zal 24 uur per dag de haven overschouwen en navigeren. Het ontwerp is niet alleen praktisch en comfortabel, maar ook energieneutraal, ontworpen voor maximale duurzaamheid in deze industriële omgeving.

De Schelde is de toegangspoort tot de op één na grootste haven van Europa. Ongeveer 15.000 zeeschepen varen jaarlijks naar Antwerpen. Het ACC-gebouw zal alle havenfaciliteiten integreren in één platform met optimale coördinatie en een helder 360° uitzicht over de haven.

Op het centrale plateau zal het acht verdiepingen tellende gebouw tussen de sluizen verrijzen, parallel aan de rivier. Het opvallende raamwerk dat grote openingen creëert zal 's nachts als een vuurtoren zichtbaar zijn. Het modulaire ontwerp maakt toekomstige herconfiguratie mogelijk en past zich aan veranderingen in de omgeving aan.

Naast deze hoofdtaken, zal het ACC ook een trainingscentrum, een ontspanningsruimte en een bezoekerscircuit herbergen. Professionele bezoekers kunnen interactieve rondleidingen maken, met hoogtepunten zoals een glazen brug die uitkijkt op de operationele ruimte. De tour eindigt op het panoramaterras, waar bezoekers de haven en op heldere dagen het stadscentrum van Antwerpen kunnen bewonderen.

De Port of Antwerp-Bruges en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) hebben het ontwerp, de bouw en het onderhoud toegewezen aan een samenwerking tussen Groep Van Roey, Van Roey Services, KAAN Architecten/SVR-ARCHITECTS NV en studiebureaus Sweco/Blasco.

No items found.